Degut a l’aparició d’una nova variant de la malaltia vírica hemorràgica a Espanya volem informar-te sobre la situació actual i el fet que ja existeix una vacuna específica per protegir als nostres conills.

Es per això que volem recomanar la seva administració ja que la vacuna anual que posem a la teva mascota protegeix en front de la Mixomatosis i la malaltia vírica hemorràgica (RHD) la forma clàssica però no cobreix la nova variant.

No pretenem fer un article exhaustiu sobre la malaltia, només volem proporcionar-te informació bàsica per ajudar-te a entendre el perquè aconsellem posem aquesta nova vacuna (a part de la vacunació anual).

Malaltia vírica hemorrágica (forma clàssica)

La malaltia vírica hemorràgica o RHD (Red Hemorrhagic Disease) és una malaltia vírica transmesa per un virus del gènere calicivirus que resideix des dels anys80 del segle passat. Es tracte d’un virus molt resistent a l’ambient que muta fàcilment i existeixen diverses variants (algunes són patològiques i altres no).

El contagi es produeix per contacte directe entre animals afectats per mitjà de secrecions: lacrimal, salivar, orina, etc; però també és molt important la transmissió indirecta per mitjà de menjar, aigua o objectes contaminats (roba, sabates, material que utilitzem com a substrat, eines, etc). Els animals silvestres como ara ocells i rosegadors o animals domèstics (gos, gat) també poden ajudar a la disseminació de la malaltia. Per últim també es pot transmetre a través de la picada d’un insecte com ara puces i mosquits.

Com ja hem comentat, es tracte d’un virus molt resistent a l’ambient, pot restar a l’ambient fins a 3 mesos.

Una vegada l’animal està infectat, no hi ha tractament i té un percentatge de mortalitat d’un 90% dels casos, afectant més a conills silvestres que domèstics. El virus només afecta el conill europeu (tots els animals domèstics es troben en aquest grup), però no afecta ni a llebres ni a persones.

El símptoma més comú d’aquesta malaltia és la mort sobtada sense mostrar altres signes. No obstant, a vegades s’observen hemorràgies en cavitats com la nassal sobretot a nivell postmortem.

El diagnòstic definitiu només es pot fer un cop l’animal ja està mort.

Malaltia vírica hemorràgica nova variant (RHDV2)

Inicialment es va detectar per primera vegada a França el 2010, també al Regne Unit i el 2011 a Espanya. Actualment s’ha estès per molts països europeus.

Es tracte d’una malaltia força diferent de la forma clàssica fins el punt de considerar-se un virus diferent, encara que la clínica sigui molt semblant.

Quines diferències hi ha amb la forma clàssica de RHD?

  • La vacuna contra la soca clàssica (RHD) no protegeix en front de la nova variant (RHDV2).
  • A més d’afectar al conill domèstic, s’ha vist que també pot afectar a la llebre però no afecta a altres animals ni a persones.
  • La taxa de mortalitat és del 20% podent arribar al 70% en conills joves (comparat amb la forma clàssica que és del 90%).
  • Afecta a conills sobretot de 11 a 35 dies d’edat, comparat amb la variant clàssica que afecta a partir dels 35 dies de vida.
  • El virus es transmet també a través de les caques de conill.
  • El període d’incubació de la nova variant és més llarg.

Es tracta d’una malaltia que no té tractament per això és molt important la PREVENCIÓ que consisteix en la VACUNACIÓ. També es poden adoptar una sèrie de mesures per disminuir el risc de contagi:

  • Mantenir els conills dins de casa o fora d’ella posar mosquiteres.
  • No utilitzar les mateixes sabates a casa que fora d’ella.
  • No recollir plantes silvestres en zones a on poden haver-hi conills salvatges.
  • ES recomana una quarantena de mínim 2 setmanes als conills que arriben nous a casa.
  • Els animals domèstics que puguin tenir contacte amb conills silvestres s’aconsella tenir-los separats dels conills de casa.

La vacuna que s’utilitza només protegeix contra la nova variant, per això el nou protocol de vacunació en conills seria:

  1. Vacuna Nobivac Mixo-RHD 1 cop l’any.
  2. Vacuna CUNIPRAVAC VARIANT 1 cop a l’any.

PREGUNTES FREQÜENTS:

  • Contra quantes malalties haig de vacunar al meu conill?

S’ha de vacunar contra 3 virus: mixomatosis, virus de la vírica hemorràgica variant clàssica (RHD), virus de la vírica hemorràgica nova

  • La vacuna clàssica Nobivac Mixo-RHD1 que es posa 1 cop a l’any protegeix enfront de la nova variant?

No, aquesta vacuna només protegeix en front de la mixomatosis i la malaltia vírica hemorràgica variant clàssica. Per la nova variant RHDV2 s’ha de posar una vacuna específica.

  • Pot contagiar-se el meu conill encara que no surti de casa?

És menys probable que si viu a l’exterior però el virus pot arribar a través de mosquits, sabates, altres animals domèstics, menjar, etc.

  • Quina és l’època de l’any amb major risc de contagi?

Totes les estacions de l’any tenen risc però potser l’hivern és menys probable. Per això aconsellem posar la vacuna a la primavera.

  • Quins símptomes poden indicar-me que el meu conill té la malaltia?

El diagnòstic no és fàcil de manera que davant de la sospita que la nostra mascota no es troba bé, sempre s’aconsella la visita amb un veterinari d’animals exòtics.

A la clínica recomanem posar la vacuna en el mes d’Abril, així que truca’ns per demanar hora!

Esperem que aquesta informació t’hagi resolt possibles dubtes i per qualsevol aclaració no dubtis en contactar amb nosaltres al  972239003 o animalia@veterinariexoticsgirona.com

L’equip de veterinaris d’Animàlia

Comparteix l'entrada a les teves Xarxes Socials
Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin
Share on buffer
Buffer
Share on whatsapp
Whatsapp
Share on print
Print